Lavendel stekken

Verwaarloosde lavendelstruikMjah, sorry: deze lavendel heb ik een beetje verwaarloosd… je ziet ze zo vaak zo staan: bovenaan nog wat grijsgroene topjes, en onderaan helemaal kaal. Onze Nederlandse lavendelkoning Roger Bastin zal het denk ik volmondig beamen: verkeerd gesnoeid. Of eigenlijk: te voorzichtig gesnoeid.
In mijn geval: gewoon 3 jaar niet naar om gekeken. Dat gebeurt ook wel eens.

Als lavendel namelijk eenmaal verhout en kaal is onderaan, dan krijg je nooit meer zo’n bossig groen struikje. Ver terug snoeien heeft geen zin meer; als je in het ‘dode hout’ snoeit, loopt de plant niet meer uit.

Dus wat kun je doen om de plant mooi te houden: 2x per jaar snoeien. De eerste keer in april en dan eind augustus, na de bloei nog een keer. Als je dit elk jaar doet, dan krijg je als resultaat een mooie bossige struik.

En anders: Je struik(en) verjongen, door te stekken.

Stap 1
Bereid een zaaibakje voor. Ik gebruik van die piepschuim kratjes van het tuincentrum, deze vul ik met arme grond: veel zand en grit toevoegen aan wat potgrond.

Stap 2
Neem stekken van je lavendelplant.
Lavendel stekkenZorg dat ze niet te lang zijn, en niet te slap. Knijp het puntje er uit. Een stekje van zo’n 4-5 cm is goed.

Stap 3lavendel stekken
Haal de onderste blaadjes van de stek af, steek de stekken in de tray totdat de blaadjes de grond raken.

Stap 4
Regelmatig water geven. De grond mag niet uitdrogen, maar lavendel kan niet tegen natte voeten, dus overdrijf niet! Oh en zorg ervoor dat de jonge plantjes niet de hele dag in de volle zon staan. Vinden ze niet zo leuk.

Stap 5
Piepschuim bak met lavendel stekkenGeduld hebben en wachten tot de stekken gaan wortelen. Dit is na een paar weken al, maar je kunt de stekken het beste een paar maanden laten staan voordat je ze in potjes zet.
De ideal stekperiode
Augustus een goede tijd is om lavendel te stekken. Dit kun je dan doen met het snoei-afval. Ik stek ze met het snoei-afval van april. En dan in augustus nog een serie (risico-spreiding ;-))

Belangrijke tips
– geniet tijdens het stekken van de geur!
– ga op een fijn, zonnig plekje zitten en neem er wat lekkers bij te drinken (ik vond de combi met rosé ideaal)
– deze methode werkt ook voor Rozemarijn, Gamander en Citroenkruid (Artemisia abrotanum)

Advertenties

16 responses to this post.

 1. Dat zou prima moeten werken zo. Augustus/september is een prima tijd alleen kan het ‘hout’ dan wat hard zijn. In het voorjaar voor er bloemknoppen worden gevormd stekken werkt daarom nog iets beter. Je hebt dan maar kort de tijd omdat ze al snel naar bloei neigen. Het zachte voorjaarshout heeft iets meer aandacht nodig maar zal ook nog sneller wortelen. Snoeien moest je dan toch al.

  Beantwoorden

 2. Het is al een paar x eerder gelukt dus … dank voor je reactie 🙂

  Beantwoorden

 3. Posted by Judy Alkema on 24 april 2011 at 13:47

  he, dank Mo!

  en nog een vraagje… moet je die zielige stuikjes dan weggooien of is er nog iets aan te doen? heb hier een paar van zulke types staan :-))

  gegroet,
  Judy

  Beantwoorden

 4. Dieper planten lijkt even te helpen maar geeft weinig soelaas. Ze zullen op de kale stam geen nieuwe wortels vormen en de oude wortels zitten te diep en stikken uiteindelijk.

  Beantwoorden

 5. Posted by Gerard on 10 augustus 2011 at 15:32

  Het is niet waar als je tot in het dode hout snoeit dat hij dan niet meer uitloopt, onze lavendelplanten waren ook helemaal verhout van onder en gaven alleen op het bovenste gedeelte nog blad en bloem.
  Ik heb begin april de lavendel geknipt tot net boven het onderste laatste blad waar dat nog mogelijk was, maar de meeste stekken heb ik tot bijna aan de grond weggeknipt, sommige zelfs onder de grond.
  Vrij snel daarna begon de lavendel toch gewoon blad te vormen en in de zomer heb ik mooie bloeiende planten gehad in mooie volle struiken.
  Dus je kan wel met dit soort slechte struiken die helemaal verhout zijn groot succes verwachten als je ze helemaal wegsnoeit.

  Beantwoorden

 6. Beste Gerard, Ik zou je verhaal iets willen nuanceren.

  Ik snoei Lavandula angustifolia in onze tuin in het voorjaar ook heel diep tot bijna aan de grond. Maar gaat niet zomaar vanzelf altijd goed.

  Lavandula angustifolia maakt, als het een nog vitale plant is soms nieuwe scheuten op het hout. Eigenlijk zitten die scheuten daar al als slapende ogen. De vorming van deze ogen werd waarschijnlijk gestimuleerd door eerdere snoeibeurten of toppen. Ook het toppen van de stekken draagt hier aan bij. Wij toppen onze stekken daarom regelmatig. Planten worden hier van jong af aan diep gesnoeid. Daardoor zitten er hele kleine, nauwelijks zichtbare scheutjes onderin de plant. Deze worden door een drastische snoeibeurt flink gestimuleerd. Als een plant echter niet of weinig eerder is getopt of gesnoeid ontbreken deze scheuten en ogen en kan de plant niet meer uitlopen. Als er jarenlang niet is gesnoeid sterven de ogen en scheutjes af doordat ze te vochtig blijven.

  Lavandula x intermedia vormt geen slapende ogen en vrijwel geen diepe scheuten en is daarom veel moeilijker mooi vol te houden van onder. Drastische snoei in het oude hout overleven ze zeker niet.

  Nu blijven er nog zo’n 40 andere lavendelsoorten over maar die zal ik jullie besparen.

  Beantwoorden

 7. Posted by Muus on 20 februari 2013 at 09:42

  Ik woon in Zuid Portugal waar mijn lavendel nu al volop in bloei staat. In juni zijn ze uitgebloeid en snoei ik ze meestal ook terug (1x per jaar). Nu wil ik graag eens proberen om wat stekjes te maken, welke tijd kan ik dan het beste aanhouden? Ik zou het graag nu doen omdat ik er tijd voor heb, maar kan ik beter wachten tot ze uitgebloeid zijn?

  Beantwoorden

  • Dat kan nu ook al hoor! Gewoon de bloeitoppen uit de stekken knijpen. En fijn dat het al bloeit daar, hier is het nog volop winter (maar wel zonnig vandaag!)

   Beantwoorden

  • Beste Muus, De lavendel die in Zuid Portugal in het wild groeit, met name Lavandula stoechas subsp. luisieri, is een heel andere soort dan de soorten die we hier in Nederland planten. De vroege bloei is een duidelijke indicatie dat je zoiets dergelijks in je tuin hebt. Ook voor de hybriden van Lavandula viridis, Lavandula pedunculata en Lavandula stoechas die ook in Nederland wel worden aangeboden gaat onderstaand verhaal op.

   Planten die bloeien hebben een heel andere hormoonhuishouding dan niet bloeiende planten. Ze zijn ingesteld op generatieve voortplanting; zaad vorming. Vegetatieve voortplanting is daar min of meer tegenovergesteld aan. Een plant in bloei giert van de hormonen die dat proces ondersteunen. De vegetatieve groei wordt hierdoor onderdrukt. Daarom zul je meer kans van slagen hebben als je de plant stekt als deze na te zijn terug geknipt na de bloei weer lekker aan de groei gaat. Kort samengevat; stekken lukt beter als de plant groeit dan als de plant bloeit.

   Beantwoorden

   • De kenner spreekt, dank voor je input Roger! Ik vind het echter wel een verschil of je een plant stekt voor grote vermeerdering of hier en daar een stekje neemt voor een paar extra plantjes bij huis…
    Ik heb ook wel stekken in bloei genomen, dat lukt prima. Ik heb geen ervaring met stoechas stekken dus ga graag op jouw expertise af 🙂

   • Als mensen mij vragen; “Hoe moet je lavendel snoeien?” Zeg ik meestal eerst; “Dat vraag je het beste aan de buurvrouw want op een kwekerij gaat dat heel anders dan thuis.” Monique doet even net alsof ze je buurvrouw is.

    Stekken van Lavandula stoechas verschilt niet heel erg van Lavandula angustifolia de nieuwe scheuten zijn wat langer en zachter het verschil tussen vegetatieve en generatieve status zal ook iets groter zijn.

 8. Posted by Muus on 28 februari 2013 at 09:39

  Dank voor jullie uitgebreide reacties! Mijn simpele conclusie is, om het nu gewoon maar te proberen zoals Monique aangeeft en mocht het niet lukken, dan wachten tot de volgende groeiperiode. Zonnige groeten, al is het wel wat fris vandaag.

  Beantwoorden

 9. Posted by Annemiek Haring on 23 april 2013 at 22:09

  Ik heb stokoude slappe lavendel in een voormalig plantsoen nu kruidentuin staan. T zit bovendien vol met slakken en begroeid met onkruid de grond erin en eronder. Nu snoei ik de lavendel tot op de onderste uitlopende blaadjes, ik haal t onkruid weg en ik besproei de grond met een knoflookgier end an maar afwachten….. ik voel me wel n soort plantenambulance ofzo. T kost heel veel tijd maar ik zie dat er lucht komt in de lavendel struikjes die gesnoeid zijn en ze leven er snel van op… oja daarna schelpjes strooien onde rd elavendel zowel voor de kalk als tegen de slakken want ze zijn scherp. Ik ben benieuwd wat jullie ervaring evt is metw at ik gedaan heb….

  Beantwoorden

 10. Posted by Jet on 5 augustus 2016 at 14:36

  Bedankt voor de informatie. Ik heb vorige zomer verschillende stekjes gemaakt en ben ook nu weer bezig. Ik steek daarvoor 5 stekjes bij elkaar om zo een plant te krijgen die al wat groter oogt. Zo plant ik ze ook uit (per 5). Is dat een goede methode of is het toch beter om voor enkele stekjes te gaan?

  Beantwoorden

 11. Oooo…. Zo herkenbaar 🤔
  Ga dit zeker doen… Glaasje rosé erbij moet lukken…alleen een vraagje…. Grit?
  Ook van het tuincentrum?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: